Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Sokak çocuklarının dünyasına daldım

Tiyatro sezonunun açıldığı günden beri Tiyatro Yan Etki'nin 'Çıkmaz Sokak Çocukları' oyununu izlemek için fırsat kolluyordum. Bir ay öncesinden biletleri alınan oyunu nihayet geçtiğimiz günlerde Moda Oyun Atölyesi sahnesinde izlemeyi başardım.
Amerikalı oyun yazarı ve oyuncu Lyle Kessler'ın 1983 yılında yazdığı 'Çıkmaz Sokak Çocukları' olarak dilimize kazandırılan oyun;
Serkan Üstüner'in yönetiminde, Yağız Can Konyalı, Faruk Barman ve İştar Gökseven'in muhteşem performanslarıyla sahneleniyor.
Muhteşem diyorum çünkü oyunculuklar insanı gerçekten hipnotize ediyor.

KİMSESİZ İKİ KARDEŞ
Oyunda 'Treat' ve 'Philip', babaları tarafından terk edilmiş, anneleri de ölünce kimsesiz kalmış iki kardeş. 'Treat', dışarıdaki dünyada yaşanan kötülüklerin tam ortasında ama küçük kardeşini kötülüklerden uzak tutmaya çalışıyor. Şiddet eğilimli bir adam; iki kişilik ailelerinin geçimini gaspla sağlıyor. Kardeşi 'Philip' ise tüm günü evdeki dolabın içinde geçiriyor çünkü dışarıda nefes almanın bile ona zarar vereceğine, kaybolacağına inanıyor. Bu iki yetimin hayatı 'Treat'in bir gün fidye isteme niyetiyle kaçırıp evlerine getirdiği 'Harold'la değişiyor. Islahevinde büyümüş, karanlık, varlıklı ve bir o kadar rahat ve eğlenceli bir adam olan 'Harold', iki kardeş için 'baba' figürünün içini doldurmaya çalışırken onlara birçok şey öğretiyor. Mesela 'Treat' öfkesini kontrol etmeyi, 'Philip' ise bir restoranda nasıl davranması gerektiğini, nasıl kaybolmayacağını öğreniyor.
Oyun bir hayli duygusal ve bir o kadar komik diyaloglara sahip. Oyunculuklara gelecek olursak... 'Philip'i canlandıran Yağız Can Konyalı genç ama büyük yetenek, oyunun dramaturgi yapısını titizlikle irdelemiş, ortaya inanılmaz bir performans çıkarmış. Zaten bu oyunla 5. Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri'nde Sezonun En İyi Genç Yeteneği ödülünü almış. Evine gizlenmiş, korkuları içinde yaşayan küçük kardeşi, 'Philip'i en doğru şekilde yansıtmış.
Faruk Barman, 'Treat'in öfkeli sert halini abartıya kaçmadan inandırıcı bir biçimde sergiliyor.
İştar Gökseven ise oyunun mihenk taşı; izleyiciye her tür duyguyu yaşatıyor. Zaman zaman rahatsız edici, zaman zaman baba sıcaklığındaki 'Harold'ı en güzel şekilde ortaya koyuyor.
İzleyiciyi sokak çocuklarının dünyasına götürürken iyilik ve kötülüğü de sorgulatan 'Çıkmaz Sokak Çocukları' oyununu izledikten sonra ben de kadronun arasına katıldım. 'Bir günlüğüne sokaklarda kalsak nelerle karşılaşırız?' sorusu eşliğinde onların dünyası hakkında sohbet ettik. Bu sırada oyunun hem yapımcısı, hem de oyuncusu Faruk Barman, 'Çıkmaz Sokak Çocukları'nın 16 Aralık'ta Taksav 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'nde olacağını söyledi. İzmir'de yaşayanlar şimdiden programlarını ona göre yapsın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA